شلوار جین را همه ما ایرانیها به شدت دوست داریم و جز لباسهای است که همیشه چه برای کارهای سنگین و ساختوساز و چه به عنوان لباس مهمانی و شبنشینی میپوشیم. خیلی بعید است که در بین دوستان خودتان حتی یک نفر رو هم پیدا کنید که در کمد لباسها حداقل چند جفت شلوار جین نداشته باشد. جین پارچه خیلی بادوامی است ولی با این حال بسیار مهم است که بهدرستی از آن مراقبت بشود تا ماندگاری بالاتری داشته باشد و همیشه سالم به نظر برسد. این راهنما به شما کمک میکند تا با اصول اولیه شستشوی شلوار جین آبی، شلوار جین سیاه، و شلوار جین سفید آشنا شوید و همین طور با کارهایی که باید پس از خریدن شلوار جین خود انجام بدهید آشنا شوید.
در گذشته برخی شلوار جین را هیچ وقت نمیشستند یا صرفا بخشهای کثیف شلوار را با سرکه یا شویندههایی که اثر خیلی مخربی نداشته باشند تمیز میکردند.
پارچه جین به طور کلی قابلیت شستشو دارد و در صورت نیاز هم میشود در ماشین لباسشویی شسته بشود. ولی با این حال باید از شستشوی اضافی شلوار جین جلوگیری کرد. اگر شلوار جین به شدت کثیف نیست، تا جایی که میتوانید از شستن اضافه آن خودداری کنید تا پارچه جین دچار فرسودگی کمتری بشود. اگر تصمیم به شستن شلوار گرفتید آن را با آب سرد بشورید و حتما پیش از شستن هم زیپ شلوار را ببندید و آن را وارونه کنید. وارونه کردن شلوار جین از محو شدن رنگ پارچه جلوگیری میکند و سبب حفاظت از پارچه میشود.
اگر شلوار جین را برای کارهای سنگین (مانند ساختوساز یا باغبانی) میپوشید یا اگر در آب و هوای گرم شلوار جین را هر روز استفاده میکنید، طبیعتا شلوار جین خود را باید بیشتر بشورید. اگر شلوار جین را برای کار اداری یا کارهای رسمیتر میپوشید، به جای شستن کامل شلوار بهتر است تنها لکهها را با دستمال پاک کنید و بگذارید شلوار جین حداقل ۲۴ ساعت بین هر بار پوشیدن در هوای آزاد قرار گیرد. البته حواستان هم باشد که همیشه به دستورالعملهای مراقبتی سازنده شلوار جین را هم در نظر بگیرید. معمولا در این دستورالعملها نوشته شده که چند وقت یک بار باید شلوار را بشورید.
شلوار جین که زمانی به عنوان لباس کار ساده و بادوام شناخته میشد، اکنون در انواع مختلفی از سبکها و رنگها عرضه میشود. به طور کلی برای حفظ کیفیت لباسها، شستن لباسهای گرانقیمت مانند شلوارهای جین با دست بهتر از شستن آن با ماشین لباسشویی است. بهتر است اگر میتوانید لباسهای با ارزش و مهم خود را با دست بشورید. ولی اگر قرار شد از ماشین لباسشویی استفاده کنید باید حتما دستورالعملهای مراقبت را قبل از شستن یا خشک کردن شلوار جین بررسی کرد ولی در کل چند گام ساده وجود دارد که تقریباً برای تمام انواع جین کاربرد دارند.
جین پارچه بسیار مقاومی است ولی معنایش این نیست که باید لباسشویی خود را روی گزینه قوی و شدید و سرعت بالا بگذارید. در عوض باید چرخه حساس یا ملایم را انتخاب کنید. همچنین حتما همیشه آب سرد را برگزینید تا از چروک شدن شلوار جین و یا کمرنگ شدن آن جلوگیری کنید. همچنین از یک شوینده ملایم استفاده کنید، بهویژه اگر شلوار جین شما آبی یا سیاه است شویندهای که برای لباسهای تیره ساخته شده است را به کار برید.
هنگام شستن شلوار جین آن را وارونه کنید تا از سایش و تماس مستقیم شوینده با الیاف بیرونی آن جلوگیری شود تا از کمرنگ شدن شلوار جین جلوگیری کنید. البته به طور کلی هر کاری که بکنید شلوار جین تا حدود کمی حداقل اولین چند باری که شلوار جین را میشورید رنگ پس میدهد. دستورالعملهای برچسب مراقبت پوشاک جین مشخص میکند که آیا باید جداگانه شسته شوند یا خیر. اگر مجبورید شلوار جین خود را با پوشاک دیگر خود بشویید، سعی کنید آنها را با لباسهای همرنگ در ماشین لباسشویی خود قرار دهید.
ما در ایران معمولا نیازی به استفاده از دستگاه خشکشن نداریم. البته در مناطق شمالی به علت رطوبت زیاد برخی از خشککن استفاده میکنند. اگر خشککن دارید سعی کنید که شلوار جین را در خشککن قرار ندهید تا در معرض گرمای مستقیم خشکشن قرار نگیرد. گرمای مستقیم خشککن میتواند باعث جمع شدن، زرد شدن یا کمرنگ شدن جین شود و همچنین ممکن است به جینهایی که حالت کشی دارند و حاوی اسپندکس یا لاکرا هستند آسیب برساند. اما اگر مجبور به استفاده از خشککن هستید، چرخه کمحرارت یا بدون حرارت را انتخاب کنید و از توپ نرمکننده لباس برای حرکت بهتر شلوار جین استفاده کنید. اما به طور کلی بهترین راه برای خشک کردن شلوار جین این است که آنها را آویزان کنید تا در هوای طبیعی خشک شوند. همچنین دقت کنید که شلوار جین را از وسط آویزان کنید تا بیش از اندازه کشیده نشوند.
شلوار جین را بلافاصله پس از شستن بردارید و پهن کنید و اجازه ندهید که شلوار مدت زمان زیادی در ماشین لباسشویی بماند. زیپهای شلوار را باز کنید و شلوار را برای خشکشدن کامل پهن کنید.
برای شستن شلوارهای جین مشکی هم بهتر است از چرخه ملایم یا حساس با آب سرد استفاده کنید، و مخصوصا. این که آنها را جداگانه یا با لباسهای مشکی بشویید، شلوار جین را وارونه کنید و از شویندهای که برای لباسهای تیره ساخته شده است، استفاده کنید.
برای شستن شلوار جین سفید، آنها را جداگانه یا با لباسهای سفید دیگر بشویید. از آب سرد برای شلوارهایی که کمی لکه دارند و از آب گرم برای شلوارهایی که به شدت لکه دارند استفاده کنید. علاوه بر استفاده از چرخهی ملایم یا حساس، گزینهی شستشوی اضافی را انتخاب کنید تا مطمئن شوید که تمام شوینده به خوبی از بین میرود.
حتما باید از بهکارگیری سفیدکننده هنگام شستن شلوار جین جلوگیری کنید چون سفیدکننده مانند وایتکس ممکن است باعث زرد شدن یا آسیب به پارچه جین شود. اضافه بر جلوگیری از وایتکس و سفیدکننده یه هیچ شکل هم نباید از نرمکننده لباس استفاده کنید. نرمکننده به پارچه جین میچسبد و سبب کدر شدن آن میشود. شلوار جین سفید را هم مانند بقیه جینها باید در هوای آزاد خشک کنید یا آنها را در چرخه خشککن با حرارت کم یا بدون حرارت قرار دهید.
پس از این که شلوار جین را خریدید بهتر است پیش از پوشیدن آن را بشورید. معلوم نیست چه کسانی قبل از شما لباس را در فروشگاه پوشیدهاند یا در کارگاه تولیدی شلوار جین در چه فضایی تولید شده است. نخست شلوار جین خود را وارونه کنید و زیپ آن را ببندید. سپس شلوار جین را با دست یا در ماشین لباسشویی با سرعت پایین و چرخه کوتاه و آب سرد بشورید. حتماً شلوار جین را بهتنهایی بشویید تا از رنگی شدن لباسهای دیگر جلوگیری کنید. اگر شلوار جین را با دست میشویید، از آب سرد در سینک یا وان استفاده کنید و شلوار جین را مرتب تا کنید و بیش از اندازه آن را چروک نکنید و نسابید. سپس شلوار جین را کاملا با آب سرد بشویید تا آب کاملا زلال و شفاف شود و تمام کفهای روی لباس را هم بشورید و تمیز کنید. پس از پایان هم شلوار جین را آویزان کنید تا خشک شود.
برخی از شلوارهای جین اصطلاحا خام هستند یعنی در کارخانه سنگشور نشدهاند یا پس از رنگرزی یک دور دیگر شسته نشدهاند. چنین شلوارهای جینی به مرور زمان فرم و حالت بدن شما را میگیرند و بدون شما به خط و خطوط آن شکل میدهد و الگوهای منحصر به فرد خودتان روی آن تشکیل میشود. برای جلوگیری از کوچک شدن یا رنگ پس دادن، فقط از آب سرد برای شستن شلوار جین استفاده کنید و آنها را جداگانه یا با جینهای مشابه رنگ بشویید. اگر تصمیم به شستن شلوار جین جدید خود با دست دارید، پس از آبکشی، آنها را نچلانید. به جای آن، آنها را تا یا رول کنید و سپس آب اضافی را با فشار خارج کنید. شلوار جین را آویزان کنید تا خشک شود.
شلوار جین که به صورت خام باشد و سنگشوری و شستشو نشده باشد ممکن است تا ۱۰٪ پس از اولین شستشو آبرفت داشته باشد بنابراین بهتر است یک یا دو اندازه بزرگتر از اندازه معمول خود خریداری کنید.